Składniki:
Płynne:
1 szklanka mleka, 12 łyżek oleju roślinnego, 6 łyżek powideł śliwkowych, 1 jajko.
Sypkie:
2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka sodki, 1 łyżeczka cynamonu.
Jak przyrządzić?
Wymieszać dokładnie wszystkie sypkie składniki, następnie dodajemy wszystkie składniki płynne. Mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na przygotowaną blaszkę.
Potrzebne przybory:
Naczynie do wymieszania składników, podłużna forma do pieczenia wysmarowana tłuszczem, można boki formy obsypać bułką tartą.
Jak podawać?
Pokrojone w plastry. Można ozdobić wierzch ale moim zdanie nie jest to konieczne! Przechowywać na desce lub talerzu przykryte ściereczką.
Uwagi:
Nie polecam podwajania składników w celu większej ilości ciasta w większej formie. Ciasto smakuje jak piernik - murzynek także w podłużnej formie lepiej się prezentuje i jest wyższe.Lepiej zrobić dwa ciasta w dwóch formach. Ciasto jest tak proste w wykonaniu a dlatego nie mam możliwości żeby się nie udało. Pierwszy raz zrobiłam je jak byłam w podstawówce:) Od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych, polecam! Ciasto jest bardzo wilgotne dlatego może dłużej stać i nie obsycha.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | nie mam pojęcia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | gabeczka4 |