Składniki:
- 2 niepełne szklanki maki,
- 8 płaskich łyżek margaryny (lub masła),
- 8 czubatych łyżek cukru pudru,
- 4 jajka,
- 2 duże pomarańcze,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Dokładnie umyć pomarańcze, a następnie sparzyć skórkę wrzątkiem. Osuszyć owoce, otrzeć skórkę na drobnej tarce. Utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem na masę o konsystencji gęstego kremu. W trakcie ucierania dodawać stopniowo cukier waniliowy, jajka oraz otarta skórę z pomarańczy. Zamieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Starannie wymieszać wszystkie składniki.
Nasmarować odrobiną tłuszczu podłużna formę keksową(o długości 30 cm). Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnie.
Wstawić ciasto do piekarnika. Piec 45 min. w temperaturze 1750C.
Potrzebne przybory:
Mikser, tarka do jarzyn.
Jak podawać?
Z kawą i usmiechem ;)
Uwagi:
[Opcjonalnie]
Wycisnąć sok z obu pomarańczy, odmierzyć 4/5 szklanki soku. Wyjąc upieczone ciasto z piekarnika,wierzch nakłuć w wielu miejscach wykałaczką. Nasączyć jeszcze gorące ciasto sokiem.
Odstawic do wystygnięcia. Mozna z wierzchu polać czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Sylwq |