Często pozostaje nam nieco rosołu z poprzedniego dnia. Możemy na jego bazieprzygotwać smaczną i niebanalną zupę. Jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę.Wielbiciele smaku serów pleśniowych z przyjemnością przyjmą ten przepis.
Składniki:
- 3/4 litra rosołu z kury,
- 1/3 opakowania śmietany 12%,
- 2 płaskie łyżki mąki zwykłej pszennej,
- 10 dkg sera pleśniowego, np. rokpolu (im. lepszy ser, tym smaczniejsza zupa),
- zielona pietruszka.
Jak przyrządzić?
1) Do kubka wlewamy śmietanę i wsypujemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Do tej mieszaniny dolewamyrosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2) Rosół doprowadzamy do delikatnego wrzenia na ogniu. Wlewamy powoli, cały czas mieszając zawartość kubka.Czekamy aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy zupę mieszać od dna, aby miała jednolitą,pozbawioną grudek konsystencję. Trzymamy ją w stanie delikatnego wrzenia 2-3 min. od chwili zagotowania.
3) Zestawiamy garnek z ognia. Wrzucamy rozkruszony dość drobno ser i mieszamy ponownie,aż do połączenia się idealnego wszystkich składników. Konsystencja powinna osiągnąć stan właściwy dla zupy zwanej kremem.
Jak podawać?
Podajemy zaraz po ugotowaniu, gorącą. Posypujemy odrobiną zielonej pietruszki. Szykujemy niewielkie porcje,bo jest bardzo sycącym daniem, zwłaszcza jeśli potem podajemy coś jeszcze do jedzenia. Smacznym dodatkiemsą małe, ciepłe grzanki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 9 zł |