Cała tajemnica kiszonych ogórków tkwi w zamknięciu słoika i wyborze samych ogórków. Muszą przetrwać długie miesiące. Trzeba zadbać, by były twarde, nie miały w sobie powietrza, potem zalać je wodę pod samą nakrętkę, odwrócić słoje i wstawić do garnka z wodą. Podgrzewanie wody, by słoiki się zawekowały, niepotrzebnie przyśpiesza proces kiszenia. Dlatego należy pilnować każdego z wekujących się słoików i gdy usłyszymy dźwięk zasysania, musimy szybko odstawić słój do wystygnięcia.
Składniki:
2 kg twardych ogórków gruntowych,
1 pęczek kopru do kiszenia,
mały kawałek korzenia chrzanu,
2 główki czosnku,
6 liści laurowych,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki soli niejodowanej,
3 litry wody.
Dwa słoje 2,5 litrowe lub 5 litrowych,
ściereczka.
Jak przyrządzić?
Ogórki myjemy i wkładamy do słoików, przekładając koprem, kawałkami chrzanu i czosnkiem.
Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Wodę gotujemy z solą, studzimy i gdy będzie lekko ciepła, zalewamy ogórki pod samą nakrętkę.
Dobrze zakręcamy.
Do dużego garnka wlewamy ciepłą wodę.
Wkładamy na dno ściereczkę i wstawiamy odwrócone słoiki z ogórkami.
Podgrzewamy tak długo, aż słoiki się zassą.
Wyjmujemy i studzimy nadal odwrócone.
Jak podawać?
Podajemy jako dodatek do potraw.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |