Składniki:
- 150 g drożdży,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 0,5 małej łyżeczki cukru,
- 2-3 szkl. mąki pszennej,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn i pozostałą wodę, wymieszać łyżką, dodać olej, mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać.Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min, posypując stolnicę mąką. Ciasto powinno być lśniące, z małymi pęcherzykami.Włożyć do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarować tłuszczem, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiłoswą objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wygniatać ok 2 min.Podzielić ciasto na kawałki wielkości małego ziemniaka, rozwałkować na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na czystej ściereczce posypanej mąką, przykryć drugą, pozostawić na 30min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C, po 20 min wstawić do niego posmarowane olejem płytkie blaszki do pieczenia ciastek (uważać by olej nie przypalił się) po 5 min wyjąć.Na blaszki kłaść placki w ostępach 2cm, lekko posmarować je zwilżonym pędzelkiem, wstawić do piekarnika, piec 6-10 min.(placki zwilża się wodą, aby nie zrumieniły się).Po upieczeniu zawinąć w folię aluminową lub w paier pergaminowy. Chlebki powinny być białe i miękkie.
Potrzebne przybory:
Stolnica, blaszki do pieczenia.
Jak podawać?
Do girosa, kebabu, jako dodatek tzatziki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Dynka |