Wykwintny deser i do bólu słodki. Smukłe, soczyste gruszki w syropie zamoczone w słodkiej czekoladzie usatysfakcjonują najwybredniejszych. Czekoladowe gruszki w towarzystwie waniliowych lodów i prażonych migdałów to znakomity pomysł na zwieńczenie karnawałowego przyjęcia. Ale uwaga, to kaloryczne zabójstwo.:)
Składniki:
osiem twardych gruszek,
szklanka cukru,
4 goździki,
łyżeczka cynamonu,
garść płatków migdałowych,
tabliczka gorzkiej czekolady,
¼ szklanki śmietany kremówki,
lody waniliowe.
Jak przyrządzić?
Gruszki umyć, obrać cienko ze skórki, wydrążyć środki zaczynając od dołu i pozostawiając ogonek.
Przygotować syrop.
Cukier rozpuścić w takiej ilości wody, aby pokryła gruszki, dodać goździki, cynamon, włożyć gruszki do wody z cukrem i gotować 10 minut.
Gruszki pozostawić w syropie do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuścić dodając dwie łyżki wody, wlać śmietanę i mieszać na wolnym ogniu, aż powstanie gładki krem.
Wystudzone gruszki odsączyć z syropu, ułożyć na półmisku, polać stopioną czekoladą.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi gruszki.
Jak podawać?
Podawać z lodami waniliowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |