Składniki:
- mięso mielone 250g,
- 2-3 ząbki czosnku,
- cebula,
- pieczarki (1 tacka),
- mały przecier pomidorowy,
- sól (ew. wegeta),
- pieprz,
- oregano (może być przyprawa do potraw włoskich Kamis),
- naleśniki (jajo, mąka, woda, tłuszcz do smażenia),
- żółty ser.
Jak przyrządzić?
Pieczarki pokroić na dość duże kawałki.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć prosto do mięsa.
Mięso mielone posolić, popieprzyć, dodać czosnku i cebulki, podsmażyć na patelni, dodać pieczarki, dusić.
Gdy mięsko już będzie wyglądało na jadalne, a pieczarki będą mięciutkie dodajemy przecier pomidorowy i oregano. Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy na małym ogniu aby pobulgotało chwilę i nabrało odpowiedniej gęstości (ma być to farsz o konsystencji bardzo gęstego sosu).
Spróbować, jeśli zaistnieje taka potrzeba dosolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Smażymy naleśniki.
Naleśnik posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy farsz i zawijamy (można złożyć w dowolny sposób).
Smacznego!
Jak podawać?
Przed podaniem dobrze jest naleśniki podgrzać w piekarniku, mikrofalówce lub na patelni (ser ma być roztopiony i ciągnący).
Uwagi:
Osobom które preferują potrzawy pikantne polecam doprawienie farszu pieprzem cayene.
Dobrze jest naleśniki smażyć w czasie gdy mięso dusi się z pieczarkami, nie wymaga ono wtedy właściwie żadnej ingerencji.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Mon!$ka |