Składniki:
3 torebki ryżu,
0,5 kg mielonego mięsa - jakie kto lubi,
2 marchewki,
2 papryki,
1 por,
1 cebula,
3 pomidory,
żółty ser
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować. Marchewkę i por pokroić w talarki, a paprykę i cebulę w kształt dowolny. Chwilę smażyć mięso z samą cebulą, potem dodać resztę warzyw. Trochę doprawić solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż mięso będzie dobre, a warzywa zaczną mięknąć - nie muszą być zupełnie miękkie, nawet lepsze są trochę twardawe. Ugotowany ryż przełożyć na blachę do pieczenia ciast i wymieszać go z przyprawami takimi, jakie lubimy. Ja dodaję dużo papryki słodkiej, trochę pieprzu, paprykę ostrą, czosnek, pieprz czarny, chili i dosłownie szczyptę soli. Do kolorowego ryżu dodajemy mięso z warzywami z patelni i teraz mieszamy wszystko razem. Na wygładzonym takim daniu układamy plasterki świeżych pomidorów, a na pomidory plastry żółtego sera. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 20 min (czas pieczenia zależy od sera).Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Alex |