Składniki:
kubeczek jogurtu smakowego, 1/2 kubeczka serka wiejskiego, 2 jajka, troszeczkę proszku do pieczenia (na czubku łyżeczki), czubata łyżka cukru, ok. 4-5 łyżek mąki
Jak przyrządzić?
W miseczce mieszamy jogurt, serek, żółtka i cukier. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ubite białka. Nie muszą być ubite na sztywno, wystarczy płynna konsystencja piany. Do tej masy dodajemy mąkę. Jej ilość może być różna w zależności od tego, jakiej firmy wybierzemy składniki. Należy dążyć do konsystencji płynnej, ale sprężystej (porównywalna z ciastem naleśnikowym). Placuszki smażymy na patelni.
Jak podawać?
Wg uznania. Z dżemem, owocami, posypane słodkim kakao, jak również bez dodatków.Smacznego!
Uwagi:
Ze względu na zawartość cukru w cieście należy uważać, aby placuszki się nie przypaliły.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 szt. |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Arisia |