Składniki:
400g namoczonej czerwonej fasoli,
300g ryżu,
schab na 4 kotlety (lub inne pyszne mięsko),
kostka rosołowa (najlepiej knorr),
1 średnia cebulka,
ząbek czosnku,
dużo majeranku,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyta i namoczona fasole gotujemy w dużej ilości wody ok. 0,5h, wyjmujemy ją i miksujemy. Do gotującej się wody po fasoli wrzucamy schab pokrojony w kosteczki, kostkę rosołową, drobno pokrojoną cebulkę, dokładnie wypłukany ryż, zmiksowana fasolę i przyprawiamy do smaku :)Gotujemy wszystko razem ok. 1h, czyli jak ryż będzie miękki i wszystko dojdzie. SMACZNEGO!
Uwagi:
Fasola jest najlepsza jak się ją moczy w wodzie 24 h.Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie klarowna :)A co do proporcji - to wedle uznania :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | SaNiA |