Składniki:
Paczka mrożonych brokułów lub kwiatek świeżych, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,(jeśli ktoś lubi, można dodać świeżo posiekaną zieloną pietruszkę lub minikosteczkę pietruszkową Knorra), śmietana, woda oraz bagietka francuska lub weka na grzanki
Jak przyrządzić?
Brokuły gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, a brokuły miksujemy,do miksera można wrzucić również czosnek lub posiekać drobniutko nożem. Następnie zmiksowane brokuły przekładamy do rondelka i dodajemy wody. Proponuję lać wodę powoli, mieszając aż do uzyskania potrzebnej konsystencji. Zupa nie może być za gęsta ani za wodnista. Zagotowujemy, doprawiając do smaku solą, pieprzem, czosnkiem odrobiną, dosłownie odrobiną cukru. Na koniec dodajemy śmietanę.Grzanki - na patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i smażymy kromki pieczywa aż do lekkiego zrumienienia.Całość spożywamy i cieszymy się pysznym smakiem zupy:)
Potrzebne przybory:
Rondelek, mikser,
Jak podawać?
Z grzankami najlepsza, ale można również zaserwować z groszkiem ptysiowym, posypać odrobiną startego żółtego sera, ale jak dla mnie to już rozpusta;)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | IVA- |