Składniki:
- 1 duży por,
- 1 cebula,
- 1 seler,
- 1 pietruszka,
- 2 marchwewki,
- pół kilograma ziemniaków,
- kostka rosołowa,
- trochę śmietany i masła,
- natka pietruszki,
- majeranek,
- maggi.
Jak przyrządzić?
Gotujemy w garnku pokrojoną w kostkę marchew, pietruchę, selera i ziemniaki na kostce rosołowej.
Pora i cebulę kroimy w prążki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i cebulę. Kiedy por będzie miękki, wlewamy na patelnię wywar z garnka, do tego dodajemy trochę majeranku i maggi. Na patelni zabielamy śmietaną (nie za dużo). Wszystko wlewamy do garnka. DOprawiamy do smaku.
Jak podawać?
Na talerzy posypujemy natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Viola |