Najlepsza zimowa zupa. Gęsta, treściwa, sycąca. Niezwykle aromatyczna, zwłaszcza gdy wrzucisz do niej jałowiec, lawendę i majeranek. Z boczkiem i żeberkami może swobodnie wystąpić na stole w roli jednogarnkowego dania. Nie tylko nakarmi, ale i rozgrzeje, doładuje baterie.
Składniki:
40 dag białej fasoli,
porcja włoszczyzny,
1 cebula,
6 ziemniaków,
25 dag żeberek wieprzowych (świeżych lub wędzonych),
20 dag boczku wędzonego,
listek laurowy,
łyżka majeranku,
szczypta cząbru,
gałązka lawendy,
kilka ziaren jałowca,
1 suszony grzyb (np. podgrzybek, prawdziwek),
sól,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Fasolę moczyć w letniej wodzie minimum godzinę.
Można moczyć ją przez noc, szybciej się ugotuje.
Żeberka umyć, oczyścić i zagotować w 3-4 litrach wody.
Zebrać szumowinę.
Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Najpierw do gotujących się żeberek wrzucić marchew, bo ona gotuje się najdłużej.
Wraz z wodą z moczenia wrzucić także fasolę.
Potem, gdy marchew i fasola lekko zmiękną, wrzucić resztę włoszczyzny i ziemniaki.
Dodać wszystkie przyprawy i suszonego grzyba do smaku.
Z boczku odciąć skórę i pokroić go w drobną kostkę.
Wrzucić do zupy razem z tłustym kawałkiem skóry, wtedy zupa będzie bardziej treściwa.
Dopiero po 15 minutach, gdy boczek puści smak, doprawić solą, choć to nie powinno być konieczne, bo jest on sam w sobie dostatecznie słony.
Gdy fasola, marchew i żeberka będą miękkie, zupa jest gotowa.
Jak podawać?
Podawać z wyjętymi z zupy i pokrojonymi żeberkami, a także z kawałkami boczku.
Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |