Składniki:
- ryż 2-3 woreczki,
- czerwona papryka (obowiązkowo),
- puszka kukurydzy (obowiązkowo),
- pieczarki,
- por,
- oliwa (około trzech łyżek).
Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- curry,
- ewent. słodka czerwona papryka.
Jak przyrządzić?
1. Ugotować ryż na sypko.
2. Paprykę pokroić w kostke, por i pieczarki w plasterki.
3. Rozgrzać tłuszcz na patelni i posmażyć pieczarki, a następnie por.
4. Dodać do tego ugotowany ryż i dokładnie wymieszać.
5. Dodać paprykę i kukurydzę.
6. Przyprawić solą, pieprzem, curry, ewentualnie odrobiną słodkiej czerwonej papryki.
7. Zjeść.
Uwagi:
Orginalny przepis każe dodac jajko do ryżu (na patelnie) i dokładnie wymieszać. Jednak nie polecam tego zabiegu, ponieważ ryż nabiera konsystencji papki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |