Mogą być wykwintne i bardzo proste, przyrządzane przez znakomitych kucharzy albo stanowiące specjalność tylko jednej pani domu. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i zawsze efektownie wyglądają. Sałatki, bo o nich mówimy, na naszej liście kulinarnej zajmują jedno z pierwszych miejsc. Przykładem może być sałatka pieczarkowa, łagodna i delikatna, sporządzona z pieczarek bardzo popularnych u nas i dostępnych przez cały rok.
Składniki:
60 dag pieczarek,
5 jajek,
4 ogórki konserwowe,
1 cebula,
majonez,
3 łyżki gęstej śmietany,
sól, pieprz,
natka pietruszki do przybrania.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie około15 minut.
Ugotowane przelewamy na sito i uciskamy łyżką w celu pozbycia się nadmiaru wody.
Jaja gotujemy na twardo.
Następnie pieczarki, jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do pokrojonych składników sałatki.
Całość przekładamy do salaterki i dekorujemy natką pietruszki.
Jak podawać?
Z pieczywem lub bez.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |