Sałatka pieczarkowa - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka pieczarkowa Zobacz 9 zdjęć

Mogą być wykwintne i bardzo proste, przyrządzane przez znakomitych kucharzy albo stanowiące specjalność tylko jednej pani domu. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i zawsze efektownie wyglądają. Sałatki, bo o nich mówimy, na naszej liście kulinarnej zajmują jedno z pierwszych miejsc. Przykładem może być sałatka pieczarkowa, łagodna i delikatna, sporządzona z pieczarek bardzo popularnych u nas i dostępnych przez cały rok.

Składniki:

60 dag pieczarek,
5 jajek,
4 ogórki konserwowe,
1 cebula,
majonez,
3 łyżki gęstej śmietany,
sól, pieprz,
natka pietruszki do przybrania.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie około15 minut.

Ugotowane przelewamy na sito i uciskamy łyżką w celu pozbycia się nadmiaru wody.

Jaja gotujemy na twardo.

Następnie pieczarki, jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do pokrojonych składników sałatki.

Całość przekładamy do salaterki i dekorujemy natką pietruszki.

Jak podawać?

Z pieczywem lub bez.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Sałatka pieczarkowa: Podobne przepisy

Sałatka pieczarkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy