Składniki:
ogórki 1 kg, 1 cebula, oliwa, pieprz, cukier, ocet, pęczek koperku dla koloru
Jak przyrządzić?
Ogórki świeże obrać, pokroić w plasterki, dodać3 łyżki cukru, 1 cebulę pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę płaską soli, 3 łyżki oliwy i 3-4 łyżki octu 10%. Dodać koperek siekany, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Pyszna jest zaraz po zrobieniu, ale też super po krótkim (ok. 5 min) zagotowaniu, można przechować w słoiku na zimę.
Potrzebne przybory:
miska, nóż, tarka
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | DD |