Seler naciowy to skarbnica witamin i minerałów, warzywo bardzo niskokaloryczne, często stosowane przy różnych rodzajach diet. Doskonale nadaje się do sałatek ze względu na swój specyficzny smak i zapach. Świetnie komponuje się ze słodkim bananem i delikatną polędwicą drobiową. Dużą zaletą jest jego chrupkość i soczystość, co nadaje potrawie świeżości i wiosennego charakteru.
Składniki:
4 łodygi selera naciowego,
3 banany,
20 dag polędwicy drobiowej,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Seler obrać z włókien i pokroić w plasterki.
Banan obrać, pokroić w plasterki i natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Polędwicę drobiową pokroić w paseczki.
Składniki połączyć.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polać sałatkę i lekko wymieszać.
Odstawić do lodówki na godzinę w celu połączenia się składników.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 11 zł |