Sałatka z zielonych pomidorów - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka z zielonych pomidorów Zobacz 9 zdjęć

Zielone pomidory z papryką, cebulą i papryczkami chilli, które zaostrzają smak sałatki, zamknięte w słodko-kwaśnej zalewie to pomysł na zimowe przetwory. Doskonały dodatek do mięs i wędlin. Kup niedojrzałe pomidory i powiększ swoje zapasy na zimę.

Składniki:

1,5 kg zielonych pomidorów,
0,7 kg cebuli,
pół kg czerwonej papryki,
2 papryczki chili,
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
pół łyżeczki goździków,
4 płaskie łyżeczki soli,
¾ szklanki cukru,
kilka ziaren czarnego pieprzu.

Jak przyrządzić?

Umyte pomidory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski.

Z papryczek chilli usunąć biały rdzeń, ziarna, a resztę pokroić.

Warzywa posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na 12 godzin.

Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier i pozostałą sól zagotować.

Dodać lekko odciśnięte na sicie warzywa i gotować 10 minut.

Gorącymi warzywami napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.

Pasteryzować 10 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł

Sałatka z zielonych pomidorów: Podobne przepisy

Sałatka z zielonych pomidorów: wypróbuj również

Powiązane Tematy