Zielone pomidory z papryką, cebulą i papryczkami chilli, które zaostrzają smak sałatki, zamknięte w słodko-kwaśnej zalewie to pomysł na zimowe przetwory. Doskonały dodatek do mięs i wędlin. Kup niedojrzałe pomidory i powiększ swoje zapasy na zimę.
Składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów,
0,7 kg cebuli,
pół kg czerwonej papryki,
2 papryczki chili,
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
pół łyżeczki goździków,
4 płaskie łyżeczki soli,
¾ szklanki cukru,
kilka ziaren czarnego pieprzu.
Jak przyrządzić?
Umyte pomidory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski.
Z papryczek chilli usunąć biały rdzeń, ziarna, a resztę pokroić.
Warzywa posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na 12 godzin.
Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier i pozostałą sól zagotować.
Dodać lekko odciśnięte na sicie warzywa i gotować 10 minut.
Gorącymi warzywami napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.
Pasteryzować 10 minut.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |