W chłodne, ponure, jesienne dni marzymy o malinowej herbacie lub o talerzu gorącej, energetycznej zupy. Tę rolę idealnie spełnia krupnik - tradycyjna polska zupa, którą znały już nasze prababcie. Gotuje się go na wywarze warzywnym, z dodatkiem kości lub z porcją mięsa wieprzowego i z kaszą jęczmienną. Zupa rozgrzewa, a zawarty w niej czosnek chroni przed jesiennymi infekcjami.
Składniki:
3 litry wody,
5 łyżek kaszy jęczmiennej,
20 dag kości schabowych lub porcja mięsa wieprzowego (około 20 dag),
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/3 selera,
1 cebula,
5 ziemniaków,
2 listki laurowe,
4 suszone grzyby,
2 ząbki czosnku,
2 ziarenka ziela angielskiego,
natka pietruszki i koperku,
łyżka majeranku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wodę wlać do garnka, dodać umyte kostki lub mięso wieprzowe, zagotować, usunąć szumowinę.
Następnie dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone grzyby.
Kaszę powoli wsypywać do zupy, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki.
Obraną cebulę nadziać na przykład na widelec, opalać nad gazem, a następnie wrzucić do zupy.
Gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby zupa się nie przypaliła.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, dodać czosnek.
Gotować jeszcze 15 minut.
Krupnik posypać pokrojoną natką pietruszki i koperku, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Miękkie mięso wyjąć z zupy, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy.
Jak podawać?
Krupnik podawać gorący.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |