Składniki:
łosoś pokrojony na porcje,
mleko,
czosnek,
jarzyny jak do rosołu (bez kapusty),
cytryny,
sól, biały pieprz
Jak przyrządzić?
Dzwonka łososia wymoczyć w mleku przez około 30 minut, następnie posypać je przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Marchew, pietruszkę i kawałek selera dokładnie oczyścić, pokroić na „makaron” i ułożyć w naczyniu do parowania. Parować przez 20-25 minut. Następnie dołożyć łososia i utrzymać na parze przez około 15 min. Wyłożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny, obok dekoracyjnie ułożyć jarzyny i ćwiartki cytryn.
Jak podawać?
Potrawę można podać z dzikim ryżem, najlepiej pół na pół bialy ryż z czarnym.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Asia |