Tak jadała moja babcia. Nie bała się kalorii, bo wtedy jeszcze o nich nie słyszano, nie tyła, bo na co dzień miała więcej ruchu niż ja, mimo że nie chodziła na fitness. Jej szczawiowa ze śmietaną, masłem i mąką, gotowana na żeberkach i podawana z jajami na twardo i z ziemniakami okraszonymi stopioną słoninką smakowała wyśmienicie. To danie jednogarnkowe dla aktywnych i nieodchudzających się.
Składniki:
15 dag świeżego szczawiu,
porcja włoszczyzny,
50 dag żeberek,
¾ szklanki mleka,
1/3 szklanki śmietany,
1 łyżeczka masła,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
sól do smaku,
posiekana natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Umyj żeberka i gotuj około godziny.
Potrzebne będzie półtora litra bulionu.
Obierz włoszczyznę i dodaj do bulionu.
Gotuj pół godziny.
Starannie umyj szczaw.
Włóż do rondelka razem z masłem i kilkoma łyżkami wody.
Duś pod przykryciem około 10 minut.
Przetrzyj przez sito lub pokrój drobno.
Wrzuć do bulionu.
Zapraw zupę mąką wymieszaną z zimnym mlekiem.
Zagotuj, dodaj sól i cukier.
Wlej śmietanę.
Rozlej na talerze i posyp natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawaj z jakiem na twardo i ziemniakami okraszonymi słoninką.
Mogą też być grzanki z czosnkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |