Jeszcze miesiąc kalendarzowej zimy. Z naszych zapasów znikają zimowe przetwory... Chętnie sięgamy po kiszone ogórki - do kanapek, do mięs i do zupy ogórkowej. Ogórkową znają wszyscy, jest smaczna i rozgrzewająca. Posypana koperkiem i natką pietruszki wzmacnia swój aromat. Doskonała na zimowe chłody.
Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka,
warzywa (marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, 3 ziemniaki),
25 dag kiszonych ogórków,
pojemnik śmietany 18%,
2 listki laurowe,
2 ząbki czosnku,
łyżka mąki,
pęczek kopru,
pęczek pietruszki,
pół łyżeczki majeranku,
łyżeczka cukru,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone skrzydełka wrzucić do 3 litrów wody.
Gdy woda zawrze, dodać pokrojone warzywa i listek laurowy.
Gotować 20 minut.
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Dodać do zupy razem z ząbkami czosnku, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem.
Gotować jeszcze 10 minut.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody.
Dodać do zupy, zagotować i zdjąć z ognia.
Zabielić śmietaną, ale uważać by się nie zwarzyła.
Natkę pietruszki i koper drobno pokroić, część wrzucić do zupy, resztę postawić na stole do bezpośredniego posypania zupy na talerzu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |