Składniki:
- 1,5 kg. zmielonego sera (może być TOSCA),
- 7 jaj,
- 2 szkl. cukru i cukier waniliowy,
- olejek rumowy,
- pół kostki margaryny i pół kostki masła,
- 20 dag rodzynek i 20 dag migdałów,
- 2 budynie waniliowe(70 g każdy) bez cukru,
- 1 szkl. mleka,
- 6 paczek herbatników (np.lu petit).
Jak przyrządzić?
Mikserem utrzeć twaróg,jajka,cukier i cukier waniliowy.Budynie wymieszać z zimnym mlekiem.Sparzyć bakalie.Prostokątną formę wysmarować masłem i ułożyć warstwę herbatników.W dużym garnku rozpuścić na średnim ogniu masło i margarynę,dodać masę serową i zagotować dość często mieszając.Pogotować ok. 3 min,zdjąć z ognia i powoli wlewać budyń,ciągle mieszając.Wstawić jeszcze na chwilkę na ogień(pamiętać o mieszaniu,bo może się przypalić),wlać olejek rumowy,wsypać bakalie i całą masę wylać na herbatniki.Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników a na to wylać gorącą polewę czekoladową(ja kupuję pol. w proszku DELECTA-potrzebne są 2 paczki).Całość zostawić do ostygnięcia i potem wstawić do lodówki na 12 godz.Pracochłonne ale pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | izka |