Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 1 szklanka chlodnej wody (przegotowanej), 5 jaj, 3 łyżki kakao, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach oraz masło, bułka tarta i cukier puder.
Jak przyrządzić?
za pomocą miksera ubić bialka z cukrem, następnie dodać po kolei żółtka, cukier, mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, zapach i dobrze wymieszać; dodać stopniowo olej i na końcu wodę - wymieszać na jednolitą masę; podzielić masę na 2 równe części - do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej tyle samo kakao - wymieszać obie, aby nie było grudek; wlewać do prodiża na zmianę po 2 łyżki masy (zacząć od ciemnej), wlewamy na śroku prodiża jedną masę w drugą, tak aby tworzyły sie kręgi.
Potrzebne przybory:
Mikser, prodiż, 2 miski, 2 łyżki, szklanka.
Uwagi:
przed wlewaniem masy należy przygotować prodiż - wysmarować masłem i obsypać bułką tartą; gotowe ciasto pozostawić na co najmniej 30 min. do ostygnięcia i dopiero posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Lia |