Składniki:
0,5 kg filetu z mintaja lub morszczuka do wyboru,
0,5 kg poszatkowanych mrożonych warzyw (w tym np. marchewka, por, pietruszka),
1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
pietruszka do posypania,
przyprawy (sól, pieprz i vegeta do smaku),
2 woreczki białego ryżu
Jak przyrządzić?
Najpierw w naczyniu (specjalnym do gotowania na parze lub w żaroodpornym i wtedy pieczemy w piekarniku) umieszczamy filety rybne. Układamy je na przemian, posypując warzywami z paczki i przyprawiamy solą, pieprzem i troszkę vegetą. Następnie odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie gotujemy 2 woreczki ryżu. Kiedy ryba jest gotowa, wykładamy ją na ryż, polewając nieco koncentratem i posypujemy pietruszką.
Potrzebne przybory:
Urządzenie do gotowania na parze lub naczynie żaroodporne i wtegy pieczemy w piekarniku.
Jak podawać?
Na dużym talerzu, ładnie udekorowaną pietruszką.
Uwagi:
Potrawa jest prosta w przyrządzeniu. Jest również mało kaloryczna i naprawdę smaczna.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Katarzyna |