Składniki:
- 1250 g mąki pszenno-razowej,
- 250 g mąki żytnio-razowej,
- 50 g drożdży,
- 3/4 l ciepłej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli z mikroelementami,
- 150 g smażonej cebuli,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać w misce, drożdże rozpuścić w 1/8 l ciepłej wody i wlać do mąki. Dodać resztę ciepłej wody i wszystkie pozostałe składniki, ciasto dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uformować chleb i włożyć na wysmarowaną olejem blachę, pozostawić na ok. 20 min. do powtórnego wyrośnięcia, posmarować wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. przy temperaturze ok. 220 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika po raz drugi posmarować wodą.
Uwagi:
Ten chlebek jest rewelacyjny!!!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bromba |