Inspiracją do zrobienia deseru jest zawsze moja rodzina lub przyjaciele. Najbardziej smakują im desery z dużą ilością owoców. Pachnący, bardzo truskawkowy budyń, owocowe galaretki, bita śmietana, ulubione owoce i mamy efektowny deser. Jego atutem jest budyń zrobiony własnoręcznie z truskawek i jogurtu, a więc bez konserwantów, naturalny.
Składniki:
0,5 kg mrożonych truskawek,
2 galaretki o różnych kolorach,
pojemnik śmietany kremówki 30-36%,
owoce: banan, brzoskwinie, ananasy lub sałatka tropikalna w syropie, winogrona,
1 łyżka cukru pudru,
kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru,
jogurt naturalny (300 g).
Jak przyrządzić?
Truskawki rozmrozić.
Kilka odłożyć do dekoracji, resztę przełożyć do garnka.
Dodać 2 łyżki cukru, jogurt i zmiksować.
Następnie dołożyć mąkę ziemniaczaną.
Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i zagotować ciągle mieszając.
Ugotowany budyń przełożyć do pucharków i ostudzić.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
Do śmietany dodać łyżkę cukru pudru i ubić na sztywno.
Banan, brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę (mogą być też owoce z sałatki tropikalnej w syropie).
Na budyniu ułożyć owoce i jedną galaretkę pokrojoną na kawałki.
Następnie wycisnąć na środek bitą śmietanę.
Wokół ułożyć drugą pokrojoną galaretkę.
Wstawić do lodówki.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować winogronami i pozostawionymi truskawkami lub innymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |