Składniki:
Ok. 40 dag dobrze odciśniętego twarogu
(nie powinien być kwaśny!), 3 jaja, 2/3 szklanki mąki, 3/4 kostki masła, 2 łyżki świeżo startej bułki, sól.
Jak przyrządzić?
Rozdrobniony ser ucieramy z jajami, odrobiną masła, mąką i szczyptą soli. Z pulchnej masy formujemy wałeczki i kroimy je na podłużne kawałki. Kluski wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Aby ciasto na kluski było jak najbardziej puszyste, można dodać ubitą pianę z białek. Pamiętajmy, że im więcej mąki, tym leniwe są twardsze. Jeśli chcemy mieć kluski we wzorek, odciśnijmy na wałkach kratkę tępą stroną noża.
Potrzebne przybory:
metalowe sito lub maszynka do mielenia, głęboka miska, płaski duży rondel do gotowania, łyżka, łopatka, łyżka cedzakowa, mikser lub kopyść
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | wolek68 |