Kluski leniwe

Przepis kulinarny

Składniki:

Ok. 40 dag dobrze odciśniętego twarogu
(nie powinien być kwaśny!), 3 jaja, 2/3 szklanki mąki, 3/4 kostki masła, 2 łyżki świeżo startej bułki, sól.

Jak przyrządzić?

Rozdrobniony ser ucieramy z jajami, odrobiną masła, mąką i szczyptą soli. Z pulchnej masy formujemy wałeczki i kroimy je na podłużne kawałki. Kluski wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Aby ciasto na kluski było jak najbardziej puszyste, można dodać ubitą pianę z białek. Pamiętajmy, że im więcej mąki, tym leniwe są twardsze. Jeśli chcemy mieć kluski we wzorek, odciśnijmy na wałkach kratkę tępą stroną noża.

Potrzebne przybory:

metalowe sito lub maszynka do mielenia, głęboka miska, płaski duży rondel do gotowania, łyżka, łopatka, łyżka cedzakowa, mikser lub kopyść

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt8 zł
Autorwolek68

Kluski leniwe: Podobne przepisy

Kluski leniwe: wypróbuj również

Powiązane Tematy