Składniki:
filety z dorsza lub morszczuka 550 g,
ciasto: mąka pszenna 150 g, jaja (2 szt.) 125 g, piwo jasne 250 ml, sól 15 g, tłuszcz (najlepiej olej) 100 g
Jak przyrządzić?
Filety opłukać, wyporcjować, posolić. Z piwa, żółtek i mąki sporządzić ciasto gęściejsze niż naleśnikowe. Z białek ubić pianę i wymieszać z ciastem. Porcje ryby maczać w przygotowanym cieście i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wsadzić na chwilę do nagrzanego piekarnika i przykryć pokrywką, aby wewnątrz nie była surowa.Porcja potrawy powinna ważyć ok. 200 g.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami i surówkami, najlepiej z warzyw liściowych.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Darek |