Składniki:
4 marchewki,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1 papryka,
natka pietruszki,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
bułka tarta, przyprawy-Vegeta, pieprz,
olej do smażenia,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Marchewki, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce. Natkę i papryke posiekać i dodać do startych warzyw. Cebulkę zrumienić na patelni i dodać do reszty składników. Następnie wbić jajko i dodać 2 łyżki mąki oraz przyprawy. Wszystko wymieszać; formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć.
Jak podawać?
Kotleciki bardzo dobrze komponują się z ryżem.
Uwagi:
Jeżeli kotleciki są zbyt klejące można dodać do masy warzywnej troszkę bułki tartej.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Marvena |