Prawdziwe słodkie węgierki stają się w ostatnich latach rarytasem. Początek września jednak obfituje w tak wiele gatunków i odmian tego owocu, że warto poszukać śliwki idealnej do przygotowania powideł, a taką jest właśnie tradycyjna węgierka o bardzo słodkim, soczystym miąższu. Gdy uda nam się ją upolować, wystarczy duży garnek o grubym dnie (najlepiej ceramiczny) i możemy przygotować najprostsze i najsmaczniejsze powidła śliwkowe.
Składniki:
3 kg śliwek węgierek,
ew. kilka łyżek cukru.
Jak przyrządzić?
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek.
Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka.
Stawiamy go na małym ogniu i podgrzewamy 5 godzin, czasami mieszając.
Po tym czasie odstawiamy garnek.
Następnego dnia powtarzamy 5 godzinne podgrzewanie.
Przygotowujemy słoiki.
Wyparzamy zarówno same słoiki jak i nakrętki.
Kiedy zakończymy proces gotowania, powidła powinny być gęste.
Przekładamy je do słoików od razu, gorące.
Zakręcamy mocno słoiki i odwracamy je do góry dnem.
Po dobie możemy je znów odwrócić i schować.
Potrzebne przybory:
Garnek o szerokim, grubym dnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 600 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |