Zupa kalafiorowa - Przepis

Przepis kulinarny
Zupa kalafiorowa Zobacz 6 zdjęć

Wśród wszystkich warzyw kapustnych kalafior wyróżnia się największą zawartością witamin i składników mineralnych, co czyni go jednym z cenniejszych warzyw w naszej diecie.Zupa kalafiorowa oprócz walorów smakowych i dietetycznych jest bardzo odżywcza i zdrowa, a składniki do niej użyte, ogólnie dostępne i tanie.

Składniki:

kalafior,
3 skrzydełka kurczaka,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
pół pęczka koperku,
pół pęczka pietruszki,
cebula,
pół szklanki śmietany 18%,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę, seler, cebulę w kostkę.

Skrzydełka oczyścić, dodać do jednego litra wody, zagotować, usunąć szumowiny.

Dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości.

Wrzucić pokrojony koperek i natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotować.

Przyprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt11 zł

Zupa kalafiorowa: Podobne przepisy

Zupa kalafiorowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy