Wśród wszystkich warzyw kapustnych kalafior wyróżnia się największą zawartością witamin i składników mineralnych, co czyni go jednym z cenniejszych warzyw w naszej diecie.Zupa kalafiorowa oprócz walorów smakowych i dietetycznych jest bardzo odżywcza i zdrowa, a składniki do niej użyte, ogólnie dostępne i tanie.
Składniki:
kalafior,
3 skrzydełka kurczaka,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
pół pęczka koperku,
pół pęczka pietruszki,
cebula,
pół szklanki śmietany 18%,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę, seler, cebulę w kostkę.
Skrzydełka oczyścić, dodać do jednego litra wody, zagotować, usunąć szumowiny.
Dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
Wrzucić pokrojony koperek i natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotować.
Przyprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 11 zł |