Popularny w Polsce. Jadamy go nie tylko w wigilię, ale i przez cały rok. Zwłaszcza w wersji zabielanej. Najsmaczniejszy jest latem, bo przyrządzany z młodych buraczków. Prosta, szybka i tania zupa, a w połączeniu z ziemniakami bardzo sycąca.
Składniki:
¾ kg ziemniaków,
cztery młode buraczki,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
kostka warzywna,
pół szklanki śmietany 22%,
łyżka mąki,
1,5 łyżki cukru,
szczypta kwasku cytrynowego,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, nie kroić.
Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa zalać 1,5 l wody i gotować do miękkości.
Obrane ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie.
Z warzyw zostawić tylko ugotowane buraczki, pozostałe warzywa usunąć.
Dodać kostkę warzywną.
Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami wody i dodać do zupy.
Zagotować.
Barszcz zestawić z ognia.
Doprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.
Dodać śmietanę.
Odstawić, żeby zupa nabrała koloru.
Ugotowane ziemniaki porozkładać na talerzach i zalać gorącym barszczem.
Można też ziemniaki podać na osobnym talerzu polane roztopionym masłem lub tłuszczem ze stopionej słoniny, i posypane koperkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |