Składniki:
Do wysmarowania formy:
1 łyżka masła,
bułka tarta 2 łyżki.
Pozostałe składniki:
25 dag masła,
35 dag cukru,
4 jaja,
torebka cukru waniliowego,
3 łyżki kakao,
0,5 kg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mleka lub śmietany.
Jak przyrządzić?
Masło uprzednio wyjęte z lodówki ucieramy z 25 dag cukru na puszystą masę, tak aby masło się spieniło. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy. Następnie wsypujemy zawartość torebeczki z cukrem waniliowym (cukier waniliowy można zastąpić olejkiem do ciast) i w dalszym ciągu miksujemy. Przesiewamy 0,5 kg mąki, łączymy ją z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy naprzemiennie z 3/4 szklanki śmietany lub mleka. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Następnie łączymy ją z masą delikatnie mieszając. Gdy wszystko się już połączy dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao i 10 dag cukru i łączymy dodane składniki.
Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką foremki przekładamy kilka łyżek jasnego i ciemnego ciasta, tak, aby ciemne układać bliżej komina. Pieczemy ok. 1.5 h w temperaturze 180 ° C. Smacznego…
Potrzebne przybory:
mikser
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Nika |