Składniki:
Marchewki (najlepiej młode), jabłka (jędrne i soczyste), pomarańcze lub mandarynki, cytryna, jogurt naturalny lub śmietanka, ewentualnie cukier.
Jak przyrządzić?
Marchewki kroję w cieniutką "zapałkę". Jabłka obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Z braku czasu i cierpliwości można posłużyć się tarką o przynajmniej średnich oczkach, ale to ostateczność. Wiadomo - kompromis = erzac. Ścieram skórkę z cytrusów (wykorzystam ją jako aromatyczną przyprawę), a miąższ pomarańczy filetuję i dzielę na mniejsze kawałki.Łączę marchewkę z owocami i jogurtem, dosmakowuję sokiem cytrynowym, wspomnianymi wiórkami i ewentualnie cukrem. Polecam do drobiu i ryb.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Jacek |