Banalne...? Oczywiście, że tak. Ale jaki smaczny jest ten banał! Wiem, wiem. Większości z nas kojarzy się z kiepską knajpą, odgrzewaniem, kolosalną ilością panierki. Usmażony w domu schabowy panierowany jest pyszny!
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- bułka tarta,
- sól,
- samlec do smażenia, oczywiście najlepszy byłby domowy (ew. 1 łyżka oleju).
Jak przyrządzić?
1) Podzielone na kotlety mięso myjemy i wycinamy z niego kości tak, aby w każdym zostało tylko jedno cienkie żeberko.
2) Na osobnych talerzykach przygotowujemy: mąkę zwykłą, pszenną, rozbełtane energicznie jajko i bułkę tartą.
3) Kotlety rozbijamy na grubość jaką najbardziej lubimy, pamiętając, że podczas smażenia mięso będzie się zbiegało i podnosiło lekko swoją wysokość. Nacinamy białe brzegi. Przeciwdziała to nierównomiernemu kurczeniu się mięsa podczas smażenia. Solimy z obu stron.
4) Rozgrzewamy smalec na patelni. Powinno go być tyle, żeby dno patelni było w całości nim przykryte na grubość co najmniej 1/2 cm. Dodajemy ew. 1 łyżke oleju, jeśli chcemy zapobiec zbyt silnem zrumienieniu mięsa.
5) Kotlety maczamy w mące, której nadmiar strzepujemy. Następnie w jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej.
6) Kładziemy na naprawdę rozgrzany tłuszcz. Smażymy kilka minut po jednej stronie. Co jakiś czas poruszamy lekko patelnią. Przewracamy na drugą i zmniejszamy ogień. Teraz kotlety naprawdę się smażą. Po kilku minutach nakładamy pokrywkę na kilka następnych minut. Potem ją zdejmujemy. Mięso przy kostce musi również być dosmażone. Pilnujemy, żeby się nie przyrumieniały zbyt silnie.
7) W miarę możliwości nie powinniśmy już więcej kotletów przewracać. Jeśli to zrobimy, zacznie odchodzić panierka, co psuje smak i wygląd.
8) Kiedy są naprawdę gotowe - musi wam powiedzieć własne doświadczenie i intuicja.Ale zwykle smażymy nie dłużej niż 15 min.
Jak podawać?
Klasycznie: z ziemniakami pureé i z kapustą. Ja robię do tego kapustę własnego pomysłu, której przepis dołączam.
Uwagi:
Najsmaczniejsze będą kotlety usmażone bezpośrednio przed podaniem.
Wszyscy boją się tłuszczu, którym nasiąka panierka. Duża ilość smalcu jest niezbędna do zrobienia naprawdę smacznego kotleta schabowego. Wysoka temperatura i krótki czas smażenia nieco zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez panierkę. Jego nadmiar możemy usunąć z powierzchni kotleta, kładąc go na chwilę po usmażeniu na ręcznik papierowy i dopiero potem przekładając na talerz.
Im cieńszy kotlet, tym szybciej się usmaży. Ale nie powinien być zbyt cienki. To nie sznycel!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |