Składniki:
oliwa - kilka łyżek,
czosnek - 3 ząbki,
poł słoiczka koncentratu z pomidorów,
2 srednie cebule,
pół kostki bulionu wołowego,
pół szklanki białego wina (wytrawne lub półsłodkie),
oregano, bazylia, mięta,
sól,
pieprz
Jak przyrządzić?
Oliwę rozgrać na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Po chwili dodać drobno pokrojoną cebule, smażyć na złoto. Dodać koncentat, lekko zasmażyć, wlać wino, bulion, dodać zioła (szczyptę mięty np. z herbaty miętowej), posolić, popieprzć do smaku tak aby wyrażnie zaznaczał się słony i pikantny smak. Podgrzewać aż sos lekko odparuje woddę, trochę ściemnieje i stanie się zawiesisty. Najlepiej smarować lekko podpieczone wcześniej i wystudzone ciasto jeszcze ciepłym sosem. Przepis sprawdzony 100%, nadaje wyjątkowy aromat rozłożonym na nim składnikom!Smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | do pizzy na 4 os. |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | smakosz pizzy |