Składniki:
2 ząbki czosnku, stołowa łyżka oliwy z oliwek lub oleju, 2 stołowe łyżki wody, dwie lub jedna szczypta soli (zależy, jak kto lubi), pieprz i bazylia
Jak przyrządzić?
Zgnieść czosnek i wrzucić do miseczki. Dodać oliwę z oliwek lub olej i dwie łyżki wody. Następnie dodać 1 lub 2 szczypty soli oraz doprawić pieprzem i bazylią. Wymieszać wszystko dokładnie.
Potrzebne przybory:
Mała miseczka, zgniatarka do czosnku, łyżka stołowa i mała łyżeczka do herbaty.
Jak podawać?
Podawać na pizzy.
Uwagi:
Zanim poleje się pizzę, sos musi postać cztery, góra pięć minut gdzieś z boku. Sos nadaje się tylko do pizzy, gdyż jest rzadki.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | (mało) |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Tycha(kitka) |