Kurczak w sosie śmietanowym

Przepis kulinarny
Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

4 pojedyncze piersi kurczaka, 1 duża śmietana, mały przecier pomidorowy, suszone pomidory (w słoiczku), 1 łyżka bazylii, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz, makaron.

Jak przyrządzić?

Czyścimy piersi kurczaka, kroimy w małą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej (lub oliwę), smażymy na małym ogniu, żeby kurczak wypuścił sok, a się nie przysmażył. W czasie gdy się smaży kurczak, dodajemy bazylię, czosnek, pomidory, oregano, sól, pieprz. Smażymy 5 min, pamiętając, by nie przyrumienić kurczaka. Śmietanę mieszamy ze szklanką zimnej wody, dodajemy mąkę i tym zalewamy kurczaka. Ciągle mieszając, gotujemy na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy tymi samymi przyprawami. Odstawiamy na 10 min po przykryciem (żeby się dobrze przeżarło).

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, mieszadełko

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z makaronem penne.

Uwagi:

Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa wymyślona przez osobę mającą dwie lewe ręce do kuchni:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt16 zł
Autorsaper2

Kurczak w sosie śmietanowym: Podobne przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy