Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka, 1 duża śmietana, mały przecier pomidorowy, suszone pomidory (w słoiczku), 1 łyżka bazylii, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz, makaron.
Jak przyrządzić?
Czyścimy piersi kurczaka, kroimy w małą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej (lub oliwę), smażymy na małym ogniu, żeby kurczak wypuścił sok, a się nie przysmażył. W czasie gdy się smaży kurczak, dodajemy bazylię, czosnek, pomidory, oregano, sól, pieprz. Smażymy 5 min, pamiętając, by nie przyrumienić kurczaka. Śmietanę mieszamy ze szklanką zimnej wody, dodajemy mąkę i tym zalewamy kurczaka. Ciągle mieszając, gotujemy na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy tymi samymi przyprawami. Odstawiamy na 10 min po przykryciem (żeby się dobrze przeżarło).
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, mieszadełko
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z makaronem penne.
Uwagi:
Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa wymyślona przez osobę mającą dwie lewe ręce do kuchni:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | saper2 |