Składniki:
główka kapusty, 0,5 kg kaszy jęczmiennej, 0,5 kg pieczarek (można dać więcej), 2-3 duże cebule, tłuszcz do smażenia( ja robię na margarynie), sól, pieprz, maggi, Kucharek, 2-3 łyżki kaszy manny, kostka grzybowa.
Jak przyrządzić?
Kapustę parzymy, oddzielamy kolejno liście, ścinamy "nerwy". Kaszę płuczemy, zalewamy gorącą wodą biorąc na szklankę kaszy 1 i 3/4 szklanki wody, dodajemy kostkę grzybową i gotujemy aż wchłonie wodę. Cebulę drobno kroimy, smażymy na złotawo, dodajemy pieczarki, doprawiamy dość mocno, bo kasza zabierze trochę smaku. Kaszę i cebulę z pieczarkami mieszamy, dodajemy kaszę mannę i zawijamy w liście, kilka liści kładziemy na spód garnka, na to układamy gołąbki zalewamy wodą do ok. połowy wysokości i gotujemy (można zalać wodą z dodatkiem kostki grzybowej lub innej wg gustu). Ja robię to w szybkowarze (ok 25 minut od momentu gdy zaczyna śpiewać) a w rondlu piekąc w piekarniku potrzeba ok, 1 godz. - 1,20 minut po wcześniejszym zagotowaniu na palniku.
Potrzebne przybory:
Rondel do pieczenia, patelnia, garnek do kaszy.
Jak podawać?
Podaję z kwaśną śmietaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 20 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Jeny |