To nie jest zwykła zupa - krem. To zaskakujące połączenie smaków groszku, zielonego ogórka i cytryny sprawia, że zupa wyśmienicie smakuje na ciepło, z grzankami ale także na zimno, z odrobiną mięty, jako chłodnik. Świeży groszek rzadko gości na naszych stołach, zwykle korzystamy z wersji konserwowej, a szkoda, bo jego smak i aromat są zupełnie inne i niepowtarzalne. Zatem, skoro tylko teraz można go bez problemu kupić, warto wykorzystać jego walory.
Składniki:
50 dag zielonego groszku,
1 świeży ogórek,
250 ml śmietanki kremówki,
kawałeczek selera,
1 marchew,
1 cebula,
1/2 cytryny,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Marchew i selera myjemy, kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garnuszka z ½ litra wody.
Gotujemy 30 minut.
Odcedzamy warzywa, nie będą nam już potrzebne.
Do bulionu dodajemy groszek i gotujemy 5 minut.
Ogórek obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Dodajemy do zupy, odstawiamy i dokładnie miksujemy z sokiem z cytryny i śmietaną.
Całość jeszcze przez chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania.
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Podajemy solo lub z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |