Składniki:
1 kg mięsa wołowego (najlepsza na zrazy jest pierwsza krzyżowa, może nieładna, ale szybko się ją gotuje i pięknie rozbija), ogórki kiszone, boczek wędzony w plastrach, cebula, musztarda, mąka, tłuszcz do smażenia, przyprawy, wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Mięso płuczemy, kroimy w plastry i rozbijamy dość cienko. Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki. Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą, kładziemy na niego plaster boczku, ogórka i zawijamy. Sczepiamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, każdy zraz obtaczamy w mące, obsmażamy przez chwilę na patelni z każdej strony i przekładamy do garnka z wodą. Wrzucamy przyprawy i dusimy na małym ognniu około 40/50 min. ale pod warunkiem że to jest pierwsza krzyżowa, inne mięso wołowe dusi się znacznie dłużej. Solimy na końcu.
Jak podawać?
Z ziemniakami, makaronem, ryżem, kluskami kładzionymi czy kopytkami a najlepsze jest z kaszą gryczaną.
Uwagi:
Bitki trochę inaczej a smacznie i szybko.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Sammy |