Zrazy zawijane - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg mięsa wołowego (najlepsza na zrazy jest pierwsza krzyżowa, może nieładna, ale szybko się ją gotuje i pięknie rozbija), ogórki kiszone, boczek wędzony w plastrach, cebula, musztarda, mąka, tłuszcz do smażenia, przyprawy, wykałaczki.

Jak przyrządzić?

Mięso płuczemy, kroimy w plastry i rozbijamy dość cienko. Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki. Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą, kładziemy na niego plaster boczku, ogórka i zawijamy. Sczepiamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, każdy zraz obtaczamy w mące, obsmażamy przez chwilę na patelni z każdej strony i przekładamy do garnka z wodą. Wrzucamy przyprawy i dusimy na małym ognniu około 40/50 min. ale pod warunkiem że to jest pierwsza krzyżowa, inne mięso wołowe dusi się znacznie dłużej. Solimy na końcu.

Jak podawać?

Z ziemniakami, makaronem, ryżem, kluskami kładzionymi czy kopytkami a najlepsze jest z kaszą gryczaną.

Uwagi:

Bitki trochę inaczej a smacznie i szybko.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
AutorSammy

Zrazy zawijane: Podobne przepisy

Zrazy zawijane: wypróbuj również

Zrazy wieprzowe

... Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A może zrobiłabyś gołąbki bez zawijania? Czas przygotowania znacznie się wtedy skróci. Warto sprobować. ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A może zrobiłabyś gołąbki bez zawijania? Czas ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Błyszcząca czy matowa? Zagadka folii aluminiowej rozwiązana

... Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie? Odpowiadamy! ... Czy zawijając ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia ... bądź z dodatkiem sosu pomidorowego. ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty cienkiego ciasta z mąki kukurydzianej pieczonej na blasze na otwartym ogniu z pysznym farszem, najczęściej krojone w trójkąciki lub zawijane ... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane ...

dawno temu

Sos tatarski

... , piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... , owijany jest w kawałek wieprzowiny bądź wołowiny. Często też rolady określane są przez niektórych mianem zrazów. Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami ... na słodko. I tak zazwyczaj jest to ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o istnieniu zupy pieczarkowej, domowej pizzy z pieczarkami albo pysznych zrazów wieprzowych z pieczarkami. Dość wspomnieć także różnego rodzaju sosy ... na niewielkim oleju. Na końcu całość trzeba osolić i ...

dawno temu

Sushi – nigiri, maki, uramaki i inne rodzaje

... oznacza „zwinięty” – ten rodzaj sushi to właśnie zawijany ryż z dodatkami za pomocą bambusowej maty. Mistrzowie sushi tworzą z maki prawdziwe arcydzieła – na przykład „maki prezydenta Obamę”. Temaki ... – to sushi zwijane ręcznie. Do temaki ...

dawno temu

Wiosenne oplecione kolczyki

... stronę. Krok drugi – obcinanie, splatanie i zawijanie 18065 Obcinamy nożyczkami lub obcinakami wystające końcówki, splatamy je ze sobą i zawijamy wystający element do środka koralika tak, żeby ... , można też użyć szpilek z pętelką na dole. Krok ...

dawno temu

Mięso w sosie

... sprawdza się w zestawieniu ze schabem, zrazami czy filetami z kurczaka. Ten grzybowy sos przygotujemy podsmażając pieczarki oraz cebulkę na oleju, a następnie dosypując mąkę oraz odpowiednią ilość ...

dawno temu

Kolczyki z elementów czernionych

... ,para bigli,szczypce. Krok pierwszy – nawlekanie dużych korali 18096 Nawlekamy największe korale i przekładki na pierwszą szpilkę. Krok drugi – zawijanie pętelki 18097 Obcinamy szpilkę ... tak, aby został kawałek o długości około 1 cm i zawijamy ...

dawno temu

Kolczyki ze szkłem weneckim

... - zawijanie pętelki 18038 Na górnym końcu szpilki za pomocą szczypców zawijamy pętelkę (podobną do tej na dole szpilki), zostawiamy jednak małą przerwę na zapięcie. Krok czwarty - zapięcie 18039 Zakładamy ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... litewskich i obfitych dań staropolskich. Oboje z żoną uwielbiali jednak flaczki oraz specjalność kuchni polskiej - zrazy. Stół królewski obfitował w wina, zapewne węgierskie, importowane z ojczyzny ...

dawno temu

Pupusa - tortilla z Salwadoru

... oraz pomidorów, które zawija się w liście kukurydzy. Na koniec warto wspomnieć o catrachitas i enchilados – obie potrawy to rodzaj pierogów z ciasta tortilla, gotowanych na głębokim tłuszczu, różniących ... na bazie mąki kukurydzianej. Wyrabia ...

dawno temu

Powiązane Tematy