Składniki:
Litr mleka, łyżeczka masła, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Do garnka z grubym dnem wlać mleko i dodać łyżeczkę masła, zagotować. W czasie gdy mleko się gotuje, zmiksować w dużej misce jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Do ugotowanego mleka wlewać zmiksowaną masę, cały czas mieszając (najlepiej ubijać trzepaczką do jajek). Mieszać, dopóki masa nie zgęstnieje. W razie powstania grudek - zmiksować budyń.
Potrzebne przybory:
garnek z grubym dnem, duża miska, mikser, trzepaczka do jajek do mieszania
Jak podawać?
Gotowy budyń nalać do miseczek wypłukanych zimną wodą. Można przybrać go owocami lub polać syropem owocowym (np. Paola, Herbapol).
Uwagi:
Można dodać np. kakao - powstanie wtedy budyń czekoladowy lub kawę - budyń będzie o smaku kawowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Lenka |