Składniki:
500 g mięsa mielonego, ok. 12 plasterków szynki gotowanej, 1 jajko, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 200 g kwaśnej śmietany, słoiczek sosu cygańskiego (np. Pudliszki, Łowicz), ser żółty, przyprawy i zioła wg uznania.
Jak przyrządzić?
Do mięsa dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulkę i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz zawijamy w plasterki szynki, w rulonik i układamy w naczyniu żaroodpornym (dość ciasno). Śmietanę łączymy z sosem ze słoiczka i próbujemy, jeśli uważamy, że czegoś brakuje, doprawiamy. Ja zazwyczaj dodaję maggi, szczyptę cukru oraz zioła (oregano, rozmaryn i majeranek). Polewamy sosem roladki i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i zapiekamy ok. 35-40 min.
Jak podawać?
Najlepiej postawić na stole całe naczynie z roladkami i nakładać każdemu zadeklarowaną ilość. Proszę obserwować przy tym ich miny, bo wygląda i pachnie niesamowicie! Życzę owocnych podróży kulinarnych i smacznego.
Uwagi:
Podajemy z bagietką i masełkiem czosnkowym lub z pieczonymi ziemniakami. Moi goście byli zachwyceni! Dlatego z góry proponuję zrobienie większej ilości.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kala |