Fondue - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

400 g gruyere'a, 200 g ementalera, szklanka białego wina, ząbek czosnku, kieliszek (50 ml) kirszu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok z cytryny, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Rozciętym ząbkiem czosnku wysmarować garnek do fondue. Wsypać utarte sery, dodać wino i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Wkropić trochę soku z cytryny. Wymieszać kirsz z mąką ziemniaczaną i wlać do płynnej masy serowej. Delikatnie podgrzewać jeszcze chwilę. Doprawić gałką i pieprzem, ustawić na podgrzewaczu i podawać z bagietką pociętą na małe kawałki. Obok można podać kawałki gruszek i jabłek do pogryzania.

Jak podawać?

Do fondue można kupić odpowiednie naczynia, jednak są one drogie, ale można to podać normalnie, ale na gorąco. Jemy z garnka i nabijamy na widelec chleb i mieszamy w garnku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje3
AutorNajeli

Fondue: Podobne przepisy

Fondue: wypróbuj również

Fondue i jego rodzaje

... Fondue to danie w Polsce niezbyt popularne, a przecież tak smaczne! Tradycyjnie, pierwotnie fondue robione było wyłącznie z żółtego sera rozpuszczonego z dodatkiem białego wina i bagietki, którą ... w tym serze maczano. Z czasem jednak, pojawiły ...

dawno temu

Na kocią łapę

... późno. I co w tym romantycznego, że razem maczaliśmy bagietkę w rondelku z fondue, jeśli, zamiast patrzeć sobie w oczy, pilnowaliśmy, by ostatni autobus nie uciekł. Nie chciałam, by Jacek przez dwie ...

dawno temu

5 urządzeń, które musisz mieć w swojej kuchni!

... swoje funkcje z powodzeniem zastąpi piekarnik, wolnowar, parowar, płytę grzejną i zestaw do fondue. Wybierz urządzenie z ceramiczną, antyprzyczepną powłoką, taką, która umożliwia użycie niewielkiej ...

dawno temu

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... . w regionie Emilia-Romania są to faszerowane pierożki, w Valle d’Aosta fondue, na Sycylii oraz w Siennie wspaniałe desery, w Turynie kurczak, a we Florencji befsztyk oraz wiele innych dań mięsnych. Nie sposób ...

dawno temu

Tylko jedna namiętność

... dobrych rzeczy przygotowanych za grosze i każdy, kto miał dychę w kieszeni, zostawał Makłowiczem sobotniego popołudnia. Pamiętam fondue z chlebkiem francuskim, najprawdziwszego dzika, przywleczonego ...

dawno temu

Dla każdego coś miłego

... spożywanych w niepowtarzalnym gronie fondue serowych z kartonika, grzanych na podłodze z kameruńskich paneli, nie wspomnę subtelnego uroku kominka zadymiającego rokokowy pałacyk od piwnic po dach ...

dawno temu

Powiązane Tematy