Fondue

Przepis kulinarny

Składniki:

400 g gruyere'a, 200 g ementalera, szklanka białego wina, ząbek czosnku, kieliszek (50 ml) kirszu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok z cytryny, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Rozciętym ząbkiem czosnku wysmarować garnek do fondue. Wsypać utarte sery, dodać wino i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Wkropić trochę soku z cytryny. Wymieszać kirsz z mąką ziemniaczaną i wlać do płynnej masy serowej. Delikatnie podgrzewać jeszcze chwilę. Doprawić gałką i pieprzem, ustawić na podgrzewaczu i podawać z bagietką pociętą na małe kawałki. Obok można podać kawałki gruszek i jabłek do pogryzania.

Jak podawać?

Do fondue można kupić odpowiednie naczynia, jednak są one drogie, ale można to podać normalnie, ale na gorąco. Jemy z garnka i nabijamy na widelec chleb i mieszamy w garnku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje3
AutorNajeli

Fondue: Podobne przepisy

Fondue: wypróbuj również

Powiązane Tematy