Składniki:
400 g gruyere'a, 200 g ementalera, szklanka białego wina, ząbek czosnku, kieliszek (50 ml) kirszu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok z cytryny, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Rozciętym ząbkiem czosnku wysmarować garnek do fondue. Wsypać utarte sery, dodać wino i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Wkropić trochę soku z cytryny. Wymieszać kirsz z mąką ziemniaczaną i wlać do płynnej masy serowej. Delikatnie podgrzewać jeszcze chwilę. Doprawić gałką i pieprzem, ustawić na podgrzewaczu i podawać z bagietką pociętą na małe kawałki. Obok można podać kawałki gruszek i jabłek do pogryzania.
Jak podawać?
Do fondue można kupić odpowiednie naczynia, jednak są one drogie, ale można to podać normalnie, ale na gorąco. Jemy z garnka i nabijamy na widelec chleb i mieszamy w garnku.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Autor | Najeli |