Tatar to doskonała przystawka, która zawsze sprawdza się na imprezach. Wbrew podzielonym opiniom (nie wszyscy lubią surowe mięso) jest to doskonała zakąska, pod warunkiem, że jest przygotowana ze świeżego mięsa. Najbardziej popularny sposób podawania polega na zrobieniu w zmielonym mięsie dołka i ułożeniu tam surowego żółtka. Ja proponuję żółtko wymieszać z mięsem i otoczyć je cebulą oraz ogórkiem.
Składniki:
0,5 kg świeżego mięsa wołowego,
2 żółtka,
2 cebule,
3 ogórki konserwowe,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
mielona papryka.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, oczyścić z błon i zmielić dwukrotnie.
Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Mięso wymieszać z żółtkami, oliwą, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Gotowe uformować i ułożyć na półmisku.
Wokół mięsa ułożyć pokrojoną cebulę i ogórki.
Jak podawać?
Na stół podać przyprawy, ponieważ tatar musi być zdecydowanie przyprawiony, żeby zgubić lekko mdły smak surowego mięsa.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |