Ryż zapiekany z jabłkami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 duże jabłka, 2 woreczki ryżu, szczypta soli, cukier, cynamon, śmietana

Jak przyrządzić?

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, włożyć do garnka i podsmażyć, aż się zeszklą, dodając do nich 3 łyżki cukru i cynamon. Ryż w tym czasie ugotować ze szczyptą soli. Jabłka i ryż po przyrządzeniu odstawić do ostygnięcia.Następnie do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną torebkę ryżu, na nią położyć jabłka, a na koniec ryż z drugiego woreczka. Przed wstawnieniem do piekarnika położyć na górę 2-3 plasterki masła, tak aby ryż nie był wyschnięty. Piec ok. 20-30 minut.Na talerzu polać ryż śmietaną z cukrem.

Potrzebne przybory:

tarka, garnek, naczynie żaroodporne

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćsłodkie;)
Autorizaa

Ryż zapiekany z jabłkami: Podobne przepisy

Ryż zapiekany z jabłkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy