Składniki:
4 duże jabłka, 2 woreczki ryżu, szczypta soli, cukier, cynamon, śmietana
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, włożyć do garnka i podsmażyć, aż się zeszklą, dodając do nich 3 łyżki cukru i cynamon. Ryż w tym czasie ugotować ze szczyptą soli. Jabłka i ryż po przyrządzeniu odstawić do ostygnięcia.Następnie do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną torebkę ryżu, na nią położyć jabłka, a na koniec ryż z drugiego woreczka. Przed wstawnieniem do piekarnika położyć na górę 2-3 plasterki masła, tak aby ryż nie był wyschnięty. Piec ok. 20-30 minut.Na talerzu polać ryż śmietaną z cukrem.
Potrzebne przybory:
tarka, garnek, naczynie żaroodporne
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | słodkie;) |
Autor | izaa |