Składniki:
2 szklanki śmietany kwaśnej, 2 szklanki kwaśnego mleka, 4 galaretki jasne, 2 galaretki zielone, 2 galaretki czerwone, pokrojone orzechy, rodzynki, brzoskwinie, truskawki.
Jak przyrządzić?
Upiec cienki, jasny biszkopt. Ubić śmietanę i mleko (po 1 szklance)z cukrem do smaku. Dwie jasne galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Tężejące galaretki dodać do ubitej masy i wymieszać. Wylać na biszkopt włożony do foremki,posypać pokrojonymi orzechami, rodzynkami i zalać 2 galaretkami w kolorze zielonym. Ubić pozostałe mleko i śmietanę. Dodać 2 jasne galaretki, przygotowane jak wyżej. Nałożyć owoce (brzoskwinie, truskawki) i zalać 2 galaretkami koloru czerwonego. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż całość stężeje.
Potrzebne przybory:
Garnek, trzepaczka.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | dużo |
Autor | Alice |