Składniki:
- zielona sałata,
- 2 jajka na twardo,
- 20 dkg fasolki szparagowej ugotowanej,
- 1 papryka (najlepiej czerwona),
- puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym),
- 2 pomidory.
Sos vinegrette:
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 duży, starty ząbek czosnku,
- płaska łyzeczka musztardy,
- sól, pieprz, oregano, tymianek.
Jak przyrządzić?
Zieloną sałatke opłukać , osuszyć i ułożyć na półmisku. Następnie kolejno układać fasolkę, ćwiartki jajek , paski papryki , cwiartki/ósemki pomidorka oraz tuńczyka.
Sos: do oliwy dodać ocet winny , sok z cytryny roztarty ząbek czosnku i musztarde. Dobrze ucierać !!! (w tym tkwi cały sekret). Doprawić. Sałatke polac sosem :)))
Jak podawać?
Podawać na połmisku, najlepiej z bagietką lub grzankami. Jeśli ktoś ma ochotę polecam jeszcze do tego białe wytrawne winko ;) PYCHAA... :D
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Autor | Soleil |