Sałatka nicejska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- zielona sałata,
- 2 jajka na twardo,
- 20 dkg fasolki szparagowej ugotowanej,
- 1 papryka (najlepiej czerwona),
- puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym),
- 2 pomidory.

Sos vinegrette:
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 duży, starty ząbek czosnku,
- płaska łyzeczka musztardy,
- sól, pieprz, oregano, tymianek.

Jak przyrządzić?

Zieloną sałatke opłukać , osuszyć i ułożyć na półmisku. Następnie kolejno układać fasolkę, ćwiartki jajek , paski papryki , cwiartki/ósemki pomidorka oraz tuńczyka.
Sos: do oliwy dodać ocet winny , sok z cytryny roztarty ząbek czosnku i musztarde. Dobrze ucierać !!! (w tym tkwi cały sekret). Doprawić. Sałatke polac sosem :)))

Jak podawać?

Podawać na połmisku, najlepiej z bagietką lub grzankami. Jeśli ktoś ma ochotę polecam jeszcze do tego białe wytrawne winko ;) PYCHAA... :D

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
AutorSoleil

Sałatka nicejska: Podobne przepisy

Sałatka nicejska: wypróbuj również

Powiązane Tematy