Kakao jest składnikiem wielu wyrobów cukierniczych, czekolad, cukierków, polew i mas czekoladowych, ciast i deserów. Jest ono ważnym składnikiem w naszym pożywieniu, polepsza ukrwienie mózgu, wspomaga pamięć, zmniejsza skutki zmęczenia. Murzynek to ciasto z dużą tradycją i oczywiście z dodatkiem kakao. Jest smaczne i zawsze się udaje. Żeby je wzbogacić dodałam bakalie i jabłka.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 kostka margaryny,
1,5 szklanki cukru,
¾ szklanki wody,
3 łyżki kakao,
cukier waniliowy,
4 całe jajka,
2 łyżki proszku do pieczenia,
5 dag rodzynek,
10 dag orzechów włoskich,
2 jabłka,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuścić w rondelku i zagotować.
Odlać ½ szklanki płynu i odstawić.
Do reszty, mieszając dodawać kolejno mąkę, proszek do pieczenia i po jednym jajku.
Rodzynki sparzyć, jabłka pokroić w grubą kostkę, orzechy pokruszyć (kilka zostawić do dekoracji), dodać do ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy lub blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone ciasto nakłuć w kilku miejscach i zalać pozostawioną masą kakaową.
Wierzch udekorować orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |